Het Schieblock

Een grote hoeveelheid kantorenleegstand en een sluimerende economische crisis leiden tot vertragingen in binnenstedelijke ontwikkelingen. Ook het Rotterdam Central District bevindt zich in de spagaat van torenhoge ambities en een weerbarstige realiteit. Toch is dit juist de conditie waarin het Schieblock – laboratory for urban development is opgericht. Op particulier initiatief is met steun van eigenaar LSI en OBR een 5-jaren plan ontwikkeld voor de tijdelijke transformatie van dit bijzondere kantoorgebouw in het Rotterdam Central District. De ambitie is het creëren van een levendig stadslaboratorium waarin interdisciplinair wordt gewerkt aan nieuwe manieren om de stad te transformeren.

Het Schieblock is georganiseerd als een besloten vennootschap (BV), en wordt gevormd door het architectenbureau ZUS [Zones Urbaines Sensibles] en projectontwikkelaars LSI. Binnen deze samenwerking zijn beide verantwoordelijk voor het overall concept, maar neemt ZUS taken als ontwerp, communicatie en programmering voor haar rekening, terwijl LSI verantwoordelijk is voor de financiën, exploitatie en realisatie.

Het Schieblock bestaat uit twee hoofdonderdelen: de studio’s en de semi-publieke ruimtes. De studio’s zijn bedoeld om geconcentreerd te kunnen werken. De publieke ruimtes zijn bedoeld voor ontmoeting, interactie en performance. De publieke ruimte behelst het Dakpaviljoen en de DakAkker,  de Plint met daarin BAR, Rotterdam ArchiGuides, werkplaats MESS en  GROOS. De Luchtsingel snijdt dwars door het Schieblock heen en komt uit in de Biergarten.Hierop en hierin kunnen ook partijen van buitenaf programmeren, zodat er een maximale interactie ontstaat tussen de stad en het Schieblock.

De workspace

 • Type: verzamelgebouw
 • Huurbetrekking: bepaalde tijd (tot 10 jaar)
 • Oplevering: op aanvraag
 • Soort bedrijven: 1 – 10 man

Voorzieningen

 • Publieke ontmoetingsruimtes
 • Werkplaats MESS
 • Luchtsingel toegang
 • Horeca (BAR, Dakakker)

Contactgegevens

 • Schiekade 189
  3013 BR Rotterdam
 • +31 10 754 21 18

Laatste update: 22 juli 2015

Naar de website

x

Disclaimer

Verantwoording
Creative workspaces is niet verantwoordelijk voor de informatie op deze website. Deze is afkomstig van de (websites van de) verzamelde gebouwen. Maar we doen wel ons uiterste best om er voor te zorgen dat de informatie volledig, juist, duidelijk en actueel is en alles goed werkt. Is er op de website iets dat volgens u niet klopt? Werkt er iets niet goed? Laat het ons dan alstublieft weten.